Online Mentálhigiénés Tanácsadás

Tisztelt Érdeklődő! A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány „Online mentálhigiénés tanácsadás” című projektje 2020. december 31-én lezárult és a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címet megszüntettük. Kérjük, hogy problémájával forduljon az Élet Alapítvány éjjel-nappal ingyenesen hívható telefonos lelkisegélyszolgálatához (hívószám: 116-123) vagy kérje kezelőorvosa segítségét a megfelelő szakember eléréséhez.

MI AZ A MENTÁLHIGIÉNÉS TANÁCSADÁS?
MITŐL ONLINE TANÁCSADÁS?
ELÉRHETŐ-E MÁS CSATORNÁN IS A TANÁCSADÁS A LEVELEZÉSEN KÍVÜL?
KIK FORDULHATNAK HOZZÁNK?
MILYEN PROBLÉMÁVAL FORDULHATNAK HOZZÁNK?
MI AZ, AMIBEN NEM MI TUDUNK SEGÍTENI?
KIK NYÚJTANAK SEGÍTSÉGET?
HOGYAN SEGÍTÜNK?
MIBEN KÜLÖNBÖZIK A MENTÁLHIGIÉNÉS TANÁCSADÁS A BARÁTI BESZÉLGETÉSTŐL?
MILYEN ELŐNYEI VANNAK AZ ONLINE TANÁCSADÁSNAK?
MILYEN HÁTRÁNYAI LEHETNEK AZ ONLINE TANÁCSADÁSNAK?
HOGYAN ZAJLIK AZ ONLINE MENTÁLHIGIÉNÉS TANÁCSADÁS?
MENNYIBE KERÜL AZ ONLINE MENTÁLHIGIÉNÉS TANÁCSADÁS?

 

MI AZ A MENTÁLHIGIÉNÉS TANÁCSADÁS?

A mentálhigiénés tanácsadás olyan segítő szakember által végzett tevékenység, melynek célja az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása.

Szolgálatunk célja, hogy segítséget nyújtsunk azoknak a felnőtt hematológiai betegeknek, akik olyan élethelyzetben vannak, ami számukra nem komfortos, úgy érzik, hogy „valami nem jó” és változtatni szeretnének. Minden ember életében előfordulhatnak elakadások, amikor egy kívülálló szakember segítségével könnyebb a továbblépés. Amennyiben úgy érzi, hogy nehezen küzd meg a hétköznapi problémákkal, túlterheltnek, kimerültnek, feszültnek vagy ingerlékenynek érzi magát, akkor érdemes külső segítséget kérni. A hosszabb-rövidebb segítő kapcsolat során arra törekszünk, hogy az egyén képessé váljon saját problémájának megoldására, belső erőforrásait, lehetőségeit jobban ki tudja használni és végső soron saját életében sikeresen boldoguljon.

MITŐL ONLINE TANÁCSADÁS?

Sok betegnek fizikailag (távoli lakóhely, mozgáskorlátozottság) és anyagilag egyaránt nehezen elérhető a mentálhigiénés tanácsadás és vannak, akik idegenkednek a személyes kapcsolattól, esetleg szégyellik problémájukat. Számukra jelenthet segítséget az online, e-mail alapú tanácsadás, hiszen nem kell kimozdulni megszokott környezetükből, láthatatlanok és névtelenek maradhatnak, továbbá a szolgáltatás ingyenes. Senkinek sem kell tudni arról, hogy segítséget vesznek igénybe, így az esetleges megbélyegzéstől sem kell tartani.

ELÉRHETŐ-E MÁS CSATORNÁN IS A TANÁCSADÁS A LEVELEZÉSEN KÍVÜL?

Szolgálatunk jelenleg csak e-mailes megkereséseket tud fogadni.

KIK FORDULHATNAK HOZZÁNK?

A felnőtt (18 éven felüli) hematológiai betegek és minden olyan felnőtt, aki hematológiai beteggel bármilyen formában kapcsolatban van (hozzátartozója, gondozója, barátja stb.).

MILYEN PROBLÉMÁVAL FORDULHATNAK HOZZÁNK?

Bármilyen problémával megkereshetik szolgálatunkat. A tanácsadó a probléma ismeretében fogja eldönteni, hogy az Ön által hozott téma belefér-e a kompetenciakörébe. Amennyiben úgy látja, hogy más végzettségű szakember (pl. pszichológus, pszichiáter) tudna Önnek hatékonyan segíteni, ezt közölni fogja és igény szerint segít a megfelelő szakember megtalálásában. A mentálhigiénés tanácsadás nem terápia és semmilyen formája (személyes vagy online) nem alkalmas pszichológiai problémák, pszichiátriai betegségek kezelésére!

Néhány élethelyzet, melyben támogatni tudjuk Önt:

 • Betegséggel kapcsolatos nehézségek
 • Kommunikációs problémák (pl. családdal, egészségügyi személyzettel)
 • Párkapcsolati, családi konfliktusok
 • Veszteségek feldolgozása, gyász
 • Szembesülés új életszakaszokkal (pl. nyugdíjba vonulás)
 • Döntési nehézségek

MI AZ, AMIBEN NEM MI TUDUNK SEGÍTENI?

 • Szolgálatunk önkéntesei segítő szakemberek, így orvosi kérdésekben (diagnózis, kezelés stb.) nem tudnak segítséget nyújtani, véleményt ezzel kapcsolatosan nem nyilvánítanak. A betegek részéről gyakran felmerülő jogos igény, hogy kezelőorvosuk mellett szeretnének konzultálni más orvossal is. Ilyen esetben javasoljuk, hogy keressék fel valamelyik hematológiai centrumot (a centrumlista megtalálható a MOHA honlapján, az www.onkohemat.hu oldalon) és bátran kérjenek másodvéleményt.
 • Pszichológiai probléma, pszichiátriai betegség esetén a tanácsadó a megfelelő szakemberhez fogja irányítani, mivel ezek kezelésére a mentálhigiénés tanácsadás nem alkalmas, az ilyen esetek felvállalása szakmai hiba.
 • Vészhelyzet (pl. öngyilkossági szándék), súlyos krízisállapot esetén javasolt a minél gyorsabb személyes segítségkérés (mentő, ügyelet, sürgősségi, háziorvos, pszichiátria stb.), mert szolgálatunkat sem a profilja, sem pedig az e-mailes levelezés átfutási ideje nem teszi alkalmassá az azonnali segítségnyújtásra.

KIK NYÚJTANAK SEGÍTSÉGET?

A mentálhigiénés szolgálat tagjai segítő foglalkozású szakemberek, akik a tanácsadást a MOHA önkénteseként végzik egy írásban rögzített szakmai protokoll alapján.

HOGYAN SEGÍTÜNK?

A mentálhigiéné fő feladata a lelki egészség védelme. A mentálhigiénés szakember nem betegségek kezelésével foglalkozik és ha a kliensnél pszichés betegségre utaló jeleket lát, képes arra és kötelessége, hogy erről tájékoztassa a klienst és pszichológushoz, pszichiáterhez irányítsa.

Szolgálatunk abban tud segíteni, hogy Ön a saját belső erőforrásaira, tudására támaszkodva megtalálja a kérdéseire saját válaszait és életében visszaálljon az egyensúlyi állapot, melyben jól érzi magát. Ehhez biztosítunk biztonságos környezetet, ahol olyan szakemberrel találkozhat, aki empátiával, feltétel nélküli elfogadással fordul Ön felé és elkíséri a megoldás felé vezető úton. Habár tevékenységünk megnevezése mentálhigiénés tanácsadás, a szó klasszikus értelmében nem adunk tanácsot, nem mi mondjuk meg, hogy adott helyzetben Önnek mit kellene tennie, hanem együtt gondolkodva támogatjuk és segítjük saját válaszait megtalálni.

MIBEN KÜLÖNBÖZIK A MENTÁLHIGIÉNÉS TANÁCSADÁS A BARÁTI BESZÉLGETÉSTŐL?

A baráti beszélgetések rendkívül fontosak az ember életében és komoly segítséget jelenthetnek egy-egy nehezebb életszakaszban, mégsem egyenértékűek a professzionális mentálhigiénés tanácsadással. A tanácsadás egy olyan biztonságos tér, melynek keretén belül a kliensnek nem kell „vigyáznia” arra, hogy mit mond, mennyit árul el, milyen képet mutat magáról. A tanácsadó feltétel és ítélkezés nélkül elfogadja őt, kívülről lát rá a problémájára és szakértő tükörként jelez vissza. A fókusz a kliensen van és azon, hogy a megküzdőképessége erősödjön, életminősége javuljon.

MILYEN ELŐNYEI VANNAK AZ ONLINE TANÁCSADÁSNAK?

 • Önnek nem kell utaznia, az Ön által megválasztott biztonságos és kényelmes helyen tudja megfogalmazni problémáit.
 • A szolgáltatás ingyenes.
 • A szolgálatás anonim, nem kell bemutatkoznia, ahogy a tanácsadó sem fedi fel kilétét. Nem látják egymást, kapcsolatuk a levelezésre korlátozódik. A tanácsadó kizárólag arra hagyatkozik, amit Ön megoszt magáról. Mivel a felek nem ismerik egymást, kisebb a kapcsolati függőség hatása.
 • Senkinek sem kell tudni arról, hogy segítséget vesz igénybe, így az esetleges megbélyegzéstől sem kell tartani.
 • Vannak, akiknek könnyebb írásban megnyilvánulni, élőszóban kevésbé kommunikatívak vagy problémájukat szégyellik.
 • Az írás már önmagában is egy hasznos eszköz, hiszen szavakká, mondatokká kell formálnia érzéseit, lelki történéseit, melynek során a belső élményeket külsővé teszi. Ezt visszaolvasva változhat a viszonyulása a helyzethez és a feldolgozás könnyebb lehet. Ha az írást megosztja szakemberrel, ő további szempontokat villanthat fel Önnek a szöveg alapján.
 • Mivel az e-mailes levelezés során a teljes folyamat dokumentált, a leveleket visszaolvasva a kliens és a segítő egyaránt nyomon tudja követni a kapcsolat alakulását, az elakadásokat, a fejlődési pontokat.
 • Önnek megvan arra a lehetősége, hogy a kívánt ideig gondolkodjon a válaszon, ezáltal alaposan át tudja gondolni a felmerült témákat, érzéseket. A tanácsadótól 5 munkanapon belül fog választ kapni.
 • Bármikor, indoklás nélkül kiléphet a tanácsadásból.

MILYEN HÁTRÁNYAI LEHETNEK AZ ONLINE TANÁCSADÁSNAK?

 • Vannak, akik írásban kommunikálnak nehezebben és problémát jelent számukra a személyes kapcsolat hiánya.
 • Az írásbeli kapcsolat minősége nagyban függ attól, hogy a feleknek milyen a kifejezőképessége, mennyire tudják szavakkal megfogalmazni érzéseiket, gondolataikat (élőszóban látjuk a egymás arcát, halljuk egymás hangját stb.).
 • Nem mindenki számára elérhető az online kapcsolat.
 • Mivel az online tanácsadás keretei közt kölcsönösen csak az e-mailben leírtakra támaszkodhatunk (nem látjuk, nem halljuk egymást), így ez lehetőséget ad a félreértésekre és arra, hogy a hiányzó információkat a fantáziánk segítségével pótoljuk. Ha a tanácsadó ezt tapasztalja, megfelelő módon kezelni fogja a helyzetet.
 • A MOHA mindent megtesz azért, hogy az Öntől érkezett leveleket biztonságosan tárolja, archiválja. Kérjük, hogy saját érdekében Ön is gondoskodjon a biztonságról (pl. laptopját védje jelszóval, a levelezőrendszerből lépjen ki minden alkalommal).

HOGYAN ZAJLIK AZ ONLINE MENTÁLHIGIÉNÉS TANÁCSADÁS?

Amennyiben a MOHA online mentálhigiénés tanácsadását igénybe szeretné venni, levelét a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldje el. A levelet kizárólag a szolgálat tanácsadója olvassa és 5 munkanapon belül válaszol Önnek.

Ha nincs szabad kapacitásunk (a segítő szakemberek korlátozott időtartamban, önkéntesként állnak a MOHA rendelkezésére), akkor ezt jelezzük és segítünk abban, hogy segítséget találjon.

Az első levélváltáskor a kliens és a tanácsadó megállapodnak a tanácsadás keretéről. Ez az ún. szerződés nem egy formális dokumentum, hanem egy kölcsönös megállapodás arról, hogy milyen célkitűzéseket fogalmaznak meg és mennyi ideig lesznek kapcsolatban (általában 5-10 levélváltás).

A levelezés formáját Ön választja meg (magázódás, tegeződés), a tanácsadó ehhez rugalmasan alkalmazkodni fog.

Javasoljuk, hogy a mentálhigiénés tanácsadás során a kapcsolatban csak Ön és a tanácsadó legyen jelen, harmadik felet ne vonjon be és a levelezést ne ossza meg mással. Amennyiben Ön más segítő szakemberrel is kapcsolatban van, kérjük, hogy jelezze a tanácsadónak.

A leveleket a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) biztonságos körülmények között archiválja. Amennyiben a levelezést a tanácsadó szakmai célokra fel kívánja használni (pl. esettanulmány, előadás), akkor ehhez előzetesen engedélyt kér Öntől.

MENNYIBE KERÜL AZ ONLINE MENTÁLHIGIÉNÉS TANÁCSADÁS?

Szolgáltatásunk ingyenes, a feltételeket a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) biztosítja.

Amennyiben támogatni szeretné a MOHA működését, az alábbi bankszámlaszámra utalhatja adományát: Gránit Bank 12100011-10160019 A felnőtt hematológiai betegekért végzett munkánkat személyi jövedelemadója 1%-ával is segítheti. Adószámunk: 18598889-1-42