HAJAS SEJTES LEUKÉMIA TÁMOGATÓ CSOPORT

2016. 09. 06.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Hajas Sejtes Leukémia Támogató Csoportunk alakuló ülésére!

Prof. Dr. Demeter Judit: Hajas sejtes leukémia - Kérdések és válaszok betegeknek és hozzátartozóknak

2016. szeptember 6., kedd, 16:00–18:00

Helyszín: Semmelweis Egyetem, I. sz. Belgyógyászati Klinika, Könyvtár (1083 Budapest, Korányi S. u. 2./A.)

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de a terem korlátozott befogadóképessége miatt előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) Hajas Sejtes Leukémia Támogató Csoportjának célja a hasonló problémával küzdő betegek összefogása, érdekeik képviselete, érzelmi támogatása, a hajas sejtes leukémiával és a korszerű gyógyítási lehetőségekkel kapcsolatos információk közérthető módon való átadása. A Hajas Sejtes Leukémia Támogató Csoport fővédnöke Prof. Dr. Demeter Judit. Szeretettel várunk minden kedves beteget, hozzátartozót, érdeklődőt klubdélutánjainkra!

A hajas sejtes leukémiát első ízben Berta A. Bouroncle írta le 1958-ban. A betegség szokatlan nevét annak köszönheti, hogy a kóros sejtek felszínén rövid nyúlványok vannak, amelyek a mikroszkópban hajhoz hasonlóan néznek ki. A hajas sejtes leukémia a B-limfociták egy lassan előrehaladó rosszindulatú megbetegedése. A betegség a mérsékelt malignitású (mérsékelt rosszindulatúságú) nem-Hodgkin limphomák, ill. a krónikus leukémiák (fehérvérűségek) közé tartozik.

Leginkább 40 és 60 éves kor közti felnőttekben fordul elő a betegség, férfiakban valamivel gyakrabban, mint nőkben. Gyermekkorban ez a betegség nem fordul elő. Magyarországon évente kb. 18-20 új megbetegedéssel számolunk.

A hajas sejtes leukémiás beteg egy részében a betegségnek csak kevés tünete van és a beteg nem szorul azonnali kezelésre. Az orvos kezdetben rendszeresen ellenőrzi a vérsejtszámokat és csak akkor javasol kezelést, ha ez szükségessé válik. Azoknál a betegeknél, akiken a hajas sejtes leukémia panaszokat okoz, gyógyszerek segítségével próbálják meg a daganatos sejteket elpusztítani és a betegségtüneteket csökkenteni.

A MOHA a programváltoztatás jogát fenntartja. A rendezvényen fénykép- és filmfelvétel készülhet.