Az új típusú koronavírus (COVID-19) és az immuntrombocitopénia (ITP)

2020. 05. 20.

A MOHA törekszik arra, hogy hiteles információkkal támogassa az immuntrombocitopéniával, ITP-vel diagnosztizált betegeket, ezért lefordítottuk a Platelet Disorder Support Association összefoglalóját, mely segítséget nyújthat az érintetteknek ebben a rendkívüli helyzetben. Kérjük, hogy a felmerülő kérdéseket mindig beszéljék meg kezelőorvosukkal és közösen döntsenek a megfelelő lépésekről!

A Platelet Disorder Support Association orvostanácsadói és ITP szakértői szerint az ITP-s betegek COVID-19 vírussal való megfertőződésének kockázata nem nagyobb, mint az egészséges embereké, de arra van esély, hogy a beteg állapota romlik, amennyiben megfertőződik. Nem ismerünk olyan irodalmi adatokat, amelyek szerint a COVID-19 jobban csökkentené a vérlemezke termelést, mint egy átlagos influenza. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy van néhány olyan ITP-s beteg, akik érzékenyebbek a szisztémás vírusfertőzésekre, mint mások.

Habár COVID-19 fertőzött és kortikoszteroidokkal vagy immunszuppresszív (immunrendszert elnyomó) gyógyszerekkel kezelt betegekről sem állnak rendelkezésre adatok, a nagy dózisban vagy hosszú ideig szteroiddal, rituximabbal vagy más immunszuppresszív szerekkel kezelt betegek esetében a túlzott immunszuppresszió kockázata valószínűleg ahhoz hasonló, amit influenza vagy más szisztémás vírusos betegségek esetén tapasztalhatunk. Azt ajánljuk, hogy az ilyen gyógyszereket szedő ITP-betegek különös gondossággal járjanak el: nagyon fontos a gyakori kézmosás, a láthatóan beteg személyek elkerülése, és amennyiben a fertőzés tünetei jelentkeznek, minél hamarabb orvosi segítséget kell kérni.

Egyes ITP-s betegeknél korábban lépeltávolítást (szplenektómiát) végeztek. A lépeltávolítás nem hajlamosít a COVID-19-cel való megfertőződésre, de az előfordulhat, hogy az ilyen betegek nehezebben tudják legyőzni a fertőzés szövődményeként kialakuló egyes bakteriális felülfertőződéseket. Ezért azt javasoljuk a lépeltávolításon átesett betegeknek, hogy kezelőorvosuk segítségével védekezzenek védőoltással a H. influenzae (ami nem azonos az általános influenza elleni oltással!), a Pneumococcus, és az N. meningitidis ellen.

További információk lépeltávolításon átesett betegeknek

A leggyakoribb vérfertőzést okozó baktérium lépeltávolításon átesett betegek esetében a Pneumococcus. A fertőzés megelőzése és minél gyorsabb kezelése érdekében Ön a következőket teheti:

  • 5 évente beoltatja magát Pneumococcus baktérium ellen
  • Mindig tart otthon antibiotikumot, így szükség esetén azonnal el tudja kezdeni a kezelést. Előzetesen egyeztessen kezelőorvosával és készítse fel Önt erre a helyzetre.
  • Ha 38 C-nál magasabb láza van, minél hamarabb kérjen orvosi segítséget! Járványmentes időszakra vonatkozó tanács, hogy menjen be az ügyeletre, még akkor is, ha nem érzi rosszul magát. Ne várja meg, hogy csökken-e a láza paracetamol tartalmú lázcsillapítóktól. Ha a láz éjszaka jelentkezik, ne várjon reggelig, vagyis ha hajnali 3-kor belázasodik, akkor 3:05-kor el kell indulnia otthonról! Legyen Önnél mindig lázmérő, és rendszeresen mérje testhőmérsékletét, akkor is, ha nem érzi magát betegnek. Ideális esetben amikor megérkezik az ügyeletre, azonnal vért fognak venni Öntől, vérképvizsgálatot végeznek, megmérik a vérnyomását, pulzusát, légzésfunkcióját stb., valamint azonnal elkezdik az antibiotikum kezelést (általában ceftriaxont). Ezt követően bent kell maradnia a kórházban megfigyelésre. Mivel jelenleg a COVID-19 járvány miatt érdemes kerülni minden olyan helyzetet, ahol felmerülhet, hogy elkapja a fertőzést (pl. ügyelet, sürgősségi osztály), ezért egyeztessen kezelőorvosával, hogy a fenti esetben mit javasol Önnek, mit tegyen.

Orvosa esetleg azt is ajánlhatja, hogy a lépeltávolítást követően minden nap szedjen antibiotikumot, pl. penicillint az ilyen fertőzések megelőzése érdekében.

Forrás: https://www.pdsa.org/covid-19.html