A COVID-19 és az AML

2020. 03. 30.

A Know AML és az MDS Foundation ajánlása akut mieloid leukémiás betegek részére

Ha Ön akut mieloid leukémiás beteg, de nincsenek tünetei és jelenleg nem kap kezelést:

Érdeklődjön orvosánál, hogy a hagyományos, személyes találkozást milyen módon lehet kiváltani. Elképzelhető, hogy kérdései nagy részét orvosa telefonon vagy videóchaten keresztül is meg tudja válaszolni.

Ha Ön akut mieloid leukémiás beteg, és kezelés alatt áll:

A kezelés alatt álló betegeknek és azoknak, akik transzfúziót kapnak, továbbra is meg kell jelenniük az időpontokon, kivéve ha orvosuk másképp nem rendeli. Érdemes minden időpont előtt előzetesen felvenni a kapcsolatot orvosával, és megbeszélni vele, hogy ki lehet-e váltani a személyes látogatást egy telefonos vagy egyéb beszélgetéssel. Bizonyos esetekben a laborvizsgálatokhoz a mintavétel a beteg lakhelyén, vagy akár otthonában is megoldható, így elkerülve az utazást (a magyar lehetőségekről kérdezze kezelőorvosát).
Nagyon fontos, hogy amennyiben köhögést, lázat, hasmenést vagy hidegrázást tapasztal, értesítse orvosát és a hét minden napján, 24 órában ingyenesen hívható központi információs vonalat (06-80-277-455 és 06-80-277-456), ahol egészségügyi szakemberek tájékoztatják a teendőkről, még mielőtt elindulna a hematológiai centrumba. Erre azért van szükség, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését más, immunrendszeri rendellenességekkel küzdő betegekre.
Amikor személyesen megjelenik a a hematológiai centrumban, viseljen maszkot, ha lehetséges. A maszk takarja az orrát és a száját is.

A megelőzés érdekében nagyon fontos, hogy minden beteg betartsa következő ajánlásokat:

 • Amennyiben megoldható, az utazás minden formáját kerülni kell!
 • Kerülje a tömeget, és tartson 2 m távolságot a többi embertől!
 • Rendszeresen és alaposan mosson kezet szappannal!
 • Kerülje a szoros kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet, mert pl. a közelmúltban valamely külföldi fertőzött területen járt!

Általános ajánlások

Az Aplastic Anemia & MDS International Foundation ajánlásai

 • Alaposan és gyakran mosson kezet, lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel!
 • Ne nyúljon a szeméhez, orrához, szájához!
 • Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és száját zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt és mosson kezet szappannal! Ha nincs kéznél zsebkendő, köhögjön a könyökhajlatába.
 • Rendszeresen fertőtlenítsen minden gyakran megérintett tárgyat és felületet. (ajtógombok, villanykapcsolók, fogantyúk, WC-k, csapok, laptopok, billentyűzetek, mobiltelefonok, asztalok, pultok)
 • Mellőzze a kézfogást!
 • Kerülje a szoros kapcsolatot minden beteg személlyel, és ne hívjon át otthonába senkit, aki a betegség tüneteit mutatja!
 • Ha megteheti, most ne utazzon!
 • Kerülje a nagyobb tömeget, illetve azokat a helyeket, ahol egyszerre sok ember tartózkodik!
 • Ne érjen olyan felületekhez, melyeket sok másik ember is megérinthet pl. liftgombok, kilincsek, korlátok, érintőképernyők. A sima felületeken nagyobb valószínűséggel tapadnak meg a vírusok vagy baktériumok.

Kérdés esetén keresse orvosát!

Általános információk a koronavírusról

A koronavírusok egy nagy víruscsaládot alkotnak, állatokat vagy embereket fertőznek. A COVID-19 betegséget és a jelenleg zajló világjárványt egy közelmúltban azonosított koronavírus okozza. Ilyen típusú vírusok okozták a közel-keleti légzőszervi szindrómát (MERS) és a súlyos akut lézőszervi szindrómát (SARS) is. A COVID-19 tünetei hasonlíthatnak az influenzára, láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhetnek. A tünetek lehetnek enyhék vagy súlyosak, és általában 2-14 nap lappangási időt követően jelentkeznek, Néhány embernél a vírussal összefüggő tüdőgyulladás miatt légzési nehézség alakul ki.

A vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre, tárgyakra, felületekre. A fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. A cseppek belélegzésével is elkapható a vírus. Ezért olyan fontos a gyakori és alapos kézmosás, valamint hogy legalább 2 méter távolságot tartsunk másoktól.

Forrás: https://know-aml.com/en/covid-19