Koronavírus (COVID-19) és a krónikus limfocitás leukémiában (CLL) érintettek

2020. 03. 28.

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány számos nemzetközi ernyőszervezetnek tagja, többek között a krónikus limfocitás leukémiával foglalkozó betegszervezeteket tömörítő CLL Advocates Networknek is. Partnereinkkel változatlanul tartjuk a kapcsolatot a világméretű koronavírus járvány idején és megosztjuk egymással a tapasztalatokat. A CLL Advocates Network 2020. 03. 25-én nyilatkozatot adott ki, melynek elkészítettük a magyar fordítását, ami reményeink szerint hasznos információforrás az érintetteknek.

A CLL Advocates Network nyilatkozata

A CLL Advocates Network folyamatosan figyelemmel kíséri a különböző országokban alkalmazott stratégiákat a COVID-19 vírussal kapcsolatosan. A koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás minimálisan tartalmaz krónikus limfocitás leukémiával (CLL) kapcsolatos információkat. Célunk, hogy a betegekben felmerülő aggodalmakra, kérdésekre választ adjunk.

Fokozottan veszélyeztetettek a koronavírussal szemben (kimenetele súlyos és halálos is lehet):

 • a idősebb korosztály (60 év felett)
 • a krónikus betegségben szenvedők (pl. krónikus tüdő- vagy szívbetegségek)
 • a társult (másodlagos) fertőzésben szenvedő betegek

Súlyosan veszélyeztettek a koronavírusssal szemben:

 • az immunhiányos személyek

Minden CLL-ben szenvedő betegnek, kezeléstől és kortól függetlenül csökkent az immunvédelme, amelyet a kezelés tovább gyengíthet. A kialakult immunhiányos állapot miatt a CLL-ben szenvedő betegeknél nagy a kockázata annak, hogy elkapják a COVID-19 vírust és tüneteik súlyosabban jelenjenek meg, mint az egészséges egyének esetén.

Jelenleg nincs gyógyszeres terápia vagy oltás a COVID-19 kezelésére, a betegség megelőzésének legjobb módja, ha elkerülünk minden olyan tényezőt, amellyel elkaphatjuk a fertőzést. A fertőzés úgy tűnik leginkább köhögéssel, tüsszentéssel vagy érintkezés útján, emberről-emberre terjed. Néhány általánosan elfogadott szabály, amely mindenki számára betartandó a fertőzésveszély csökkentésének érdekében:

 • Kerülje a közeli kontaktust (tartson legalább 1,5 m távolságot, ideális esetben 2 m)!
 • Ne öleljen át, pusziljon meg senkit és ne rázzon senkivel kezet! Köhögés vagy tüsszentés előtt húzódjon el!
 • Ne érintse meg arcát (szemét, orrát vagy száját) kézmosás előtt!
 • Gyakran mosson kezet szappanos vízzel legalább 20 másodpercig! Használhat min. 60% alkoholt tartalmazó kézi tisztítószert is, ez kevésbé javasolt.
 • Szigorúan tartsa be társadalmi távolságtaratás mértékét!
 • Tüsszentés és köhögés esetén a karját és a könyökhajlatát használja! Orrfújás esetén használjon papírzsebkendőt, amelyet használat után azonnal dobjon a szemetesbe!
 • Kerülje az utazásokat!
 • Ha megoldható, dolgozzon otthonról!

Arra ösztönözzük a CLL betegeket, hogy legyenek nagyon óvatosak és szigorúan tartsák be az országuk egészségügyi hatóságai által javasolt korlátozó intézkedéseket a fertőzés kockázatának elkerülése és a terjedés megakadályozása érdekében. Az Egyesült Királyság nyomatékosan javasolja a súlyos állapotban lévő betegeknek (beleértve a rosszindulatú vérképzőszervi betegségekkel pl. leukémiával küzdő betegeket is), hogy 2020. március 21-től, a következő 12 héten át maradjanak otthon, tartsák távol magukat a közösségektől. (A magyar vonatkozású hírekért keresse a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány honlapját)

Azon felmerülő kérdésre, hogy a daganatos betegek kezelése folytatható, vagy késleltethető-e, arra a Német Hematológiai és Onkológiai Társaság (German Society of Haematology and Oncology, DGHO) az alábbi megállapítást tette: amennyiben a daganat kezelése a beteg túlélése szempontjából fontosabb, mint az új koronavírus elleni túlzott elővigyázatosság (ilyen pl. a kezelés megszakítása vagy késleltetése), a kezelés folytatandó. Hangsúlyozandó, hogy azon betegek, akik a terápia miatt folyamatos kontroll alatt vannak, általában kevesebb fertőzéssel találkoznak, mint azok, akiknek nyomon követésük nem ennyire kontrollált. Ezért az akut daganatos betegek többségénél az ésszerű és tervezett kezelés előnye meghaladja a lehetséges koronavírus fertőzés kockázatát. Kezelőorvosa az Ön érdekeit szem előtt tartva, az állapotától és a terápiától függően javasolhatja a kezelés elhalasztását vagy késleltetését.

Mit tegyen, ha Ön CLL beteg és koronavírus fertőzött?

 • Ha a tünetei a COVID-19-ra utalnak, vagy tud olyan fertőzöttről, akinek a közelében tartózkodott, kövesse az országában bevezetett eljárást (Magyarországon hívja a hét minden napján 24 órában ingyenesen hívható információs számokat: 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456).
 • Tájékoztassa hematológusát/onkológusát telefonon, e-mailen, faxon (ne menjen be a kórházba, tartsa szem előtt az egészségügyi dolgozók, fekvő- és járóbetegek védelmét).
 • Csak abban az esetben hagyja abba a kezelést, ha hematológusa vagy onkológusa erre kéri. Bizonyított fertőzöttség esetén kérje meg kezelőorvosát, hogy egyeztessen a kezelésben résztvevő orvosokkal, arra az esetre, ha szükség lenne a terápia módosítására.

Az elkülönítés ellenére sincs egyedül!

Telefonon vagy online tartsa a kapcsolatot családjával és barátaival, és nézzen utána hogyan létesíthet virtuális kapcsolatot a helyi támogató szervezettel (Magyarországon keresse a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítványt, vegye igénybe az ingyenes online mentálhigiénés tanácsadást).

Mint a legtöbb CLL betegnek, bizonyára Önnek sem ismeretlen az izoláció, amely a védelmét szolgálja. Elszigetelve lenni kihívás, azonban a múltban is sikeresen vette az akadályokat, ebből erőt merítve ezt is legyőzi majd. Elképzelhető, hogy akiknek nincs ilyen jellegű tapasztalata Önből merítenek most erőt és bátorságot.

Tájékoztass és tájékozódj!
A hírek és az ajánlások gyorsan változnak, kövesse a hiteles források frissítéseit.
További információkért keresse az alábbi hiteles forrásokat a COVID-19-cel kapcsolatban.

Segítse munkánkat!

 • Tájékoztassa az immunhiányos betegeket a COVID-19 kockázatáról!
 • Működjön együtt a tájékoztatásban az egészségügyi szolgáltatókkal és a döntéshozókkal!
 • Hívja fel a helyi egészségügyi és egyéb döntéshozók figyelmét a rosszindulatú vérképzőszervi betegségben érintettek magas kockázatára!
 • Tudatosítsa a helyi hatóságokban és más érdekelt felekben, hogy a COVID-19 nemcsak az idősebb korosztályt veszélyezteti, a fiatalabbak is súlyosan megfertőződhetnek!
 • Ossza meg a bevált tapasztalatait!

Kövessen minket Twitteren vagy Facebookon! Legfontosabb, hogy maradjon biztonságban!

CLL Advocates Network Team
Lépjen kapcsolatba velünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Források:

Tájékoztatás magas kockázatú személyek részére:

World Health Organization (WHO)

Public Health England

US Center for Disease Control

Government of Canada

German DGHO (German Society of Haematology and Oncology)

Onkopedia (a guideline portal for practising doctors in Germany)

CLL oldalak:

CLL Support Association

CLL Society

UK CLL Forum

További daganatos betegséggel kapcsolatos oldalak:

Bloodwise

One Cancer Voice