A MOHA tájékoztatása vérképzőszervi betegeknek a COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatosan

2020. 03. 18.

Kedves Érdeklődők,
a napokban számos megkeresést kaptunk, melyben onkohematológiai betegek (mielóma multiplexszel, limfómával, leukémiával, policitémia vérával stb. együtt élő érintettek) arról érdeklődnek, hogy az ő konkrét esetükben magasabb-e a COVID-19 vírus fertőzés kockázata, elhalaszthatják-e az aktuális kezelést, kontrollvizsgálatot, felkeressék-e személyesen kezelőorvosukat, milyen a helyzet az egyes onkohematológiai centrumokban.

A MOHA felületein – leggyorsabban facebook oldalunkon - folyamatosan osztunk meg olyan általános információkat, mellyel segítjük az érintettek hiteles tájékoztatását ebben a rendkívüli helyzetben és reményeink szerint ezzel hozzájárulunk az egészségügyi ellátórendszer leterheltségének mérsékléséhez is. Kérjük, hogy alaposan olvassák át a kockázatcsökkentés lehetőségeiről (pl. higiénés szabályok betartása, fizikai kapcsolat kerülése, otthonmaradás) szóló anyagokat és fogadják meg a tanácsokat! Tudjuk, hogy mindenki a saját betegségére vonatkoztatva szeretne kockázatbecslést és konkrét útmutatást kapni, és a kezelőorvosok – érthető módon – most nehezen elérhetőek, de a MOHA nem tudja átvállalni senkitől a döntés felelősségét. A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány egy civil szervezet, a képviselői nem orvosok, így nem a mi kompetenciánk tanácsot adni az egyes esetekben. A teendőkről pl. egy kezelés felfüggesztéséről, elhalasztásáról kizárólag a kezelőorvossal történő egyeztetés után tudnak közösen dönteni, gondosan mérlegelve a kockázatokat és az előnyöket. Éppen ezért kérjük, hogy semmilyen felületen ne küldjenek nekünk zárójelentést, leletet, mivel azok értelmezése szintén orvosi kompetencia és a hatályos adatvédelmi jogszabályok miatt (GDPR) ezeket azonnal töröljük. Javasoljuk, hogy telefonálás helyett keressék kezelőorvosukat e-mailben, amennyiben ez lehetséges. Az egészségügyi intézményekben megfeszített munka folyik és tapasztalataink szerint a legtöbb helyen nincs kapacitás a megnövekedett számú telefonhívások fogadására. Kérjük, hogy telefonálás, levelezés előtt gondolják át, hogy kérdésük valóban fontos-e az adott helyzetben (pl. ne most érdeklődjenek alternatív szerekről). Az egyes kezelőhelyekkel kapcsolatos információkat keressék a hivatalos honlapokon, közösségi oldalakon, mivel ezek intézményenként eltérhetnek.

Általános útmutatásként javasoljuk, hogy minden onkohematológiai beteg tekintsen magára úgy, mint aki a fokozott kockázati csoportba tartozik. Amennyiben Önnek a vérképzőszervi betegsége mellett egyéb társbetegségei (szív-érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedés stb.) is vannak, időskorú, akkor legyen különösen elővigyázatos, hiszen a sérülékeny csoportoknál a COVID-19 vírus fertőzés súlyosabb formában, akár életet veszélyeztető módon jelentkezhet.

A vérképzőszervi betegeknek az alábbi óvintézkedéseket javasoljuk:

 • A lehető legkevesebb emberrel lépjen kapcsolatba, maradjon otthon, ha megteheti! Ne fogadjon vendégeket, minimalizálja az érintkezést másokkal!
 • Ha el kell mennie otthonról, kerülje a tömegközlekedést, a zárt, rosszul szellőző helyeket, a tömeget, a kézfogást, a puszit!
 • Mosatlan kézzel ne nyúljon arcához, szeméhez, szájához, orrához!
 • Egyeztessen kezelőorvosával, hogy szükséges-e megjelennie a soron következő kezelésen, kontrollon! Kérje gyógyszereit e-receptre: ha járatlan az elektronikus ügyintézésben, kérje hozzátartozói segítségét! Vegye igénybe az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) felületet, ezzel is csökkentve az orvos-beteg találkozások számát.
 • Rendszeresen mosson kezet szappannal és vízzel, 40-60 másodpercig, minden területet alaposan megtisztítva! Kézszárításhoz otthonán kívül használjon egyszer használatos papírtörlőt, papírzsebkendőt és ezzel zárja el a csapot! Otthonában cserélje gyakran a törölközőt! Ha nem tud kezet mosni, használjon kézfertőtlenítőt! Védje kezét mosható cérnakesztyűvel, gumikesztyűvel!
 • Tartsa otthonát tisztán, takarítson rendszeresen, a gyakran érintett felületeket fertőtlenítse (ablak és ajtókilincsek, villanykapcsolók, szekrénygombok, csaptelepek, WC, mobiltelefon, mobiltöltő, power bank, billentyűzet, egér stb.)!
 • Szellőztessen rendszeresen, naponta többször!
 • A megszokott fizikai aktivitásról (séta a szabad levegőn, kutyasétáltatás, torna, biciklizés stb.) ne mondjon le, de kerülje az érintkezést másokkal! Törekedjen a kiegyensúlyozott, könnyű, vegyes táplálkozásra, fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot és pihenjen, aludjon eleget!
 • Törekedjen a kiegyensúlyozott lelkiállapotra, ehhez körültekintően válassza ki a koronavírussal kapcsolatos információforrásokat és mérsékelje a hírfogyasztást! Ha úgy érzi, hogy nehezen küzd meg a kialakult rendkívüli helyzet okozta terhekkel, kérjen segítséget a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. A MOHA online mentálhigiénés szolgálatánál szakemberek nyújtanak ingyenesen segítséget a sikeres megküzdéshez.
 • Gondoskodjon arról, hogy otthonában elegendő élelmiszer és gyógyszer legyen (de ne halmozzon feleslegesen), és ha megteheti, akkor ezek beszerzéséhez kérjen segítséget!
 • Beszélje meg előre kezelőorvosával, hogy milyen panasz esetén menjen be azonnal a hematológiára (pl. őssejt-transzplantáció utáni időszakban)!
 • Ha a COVID-19 vírus fertőzés jellemző tüneteit tapasztalja magán, mint láz, köhögés, légszomj (ritkábban: izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, fáradtság, zavartság, mellkasi fájdalom), akkor maradjon otthon, ne menjen személyesen sehová (se a háziorvosi rendelőbe, se a hematológiára), hanem hívja a háziorvosát és a hematológusát telefonon. Mondja el a tüneteket, közölje pontosan, milyen hematológiai betegsége van és milyen terápiát kap. Osszon meg minden fontos információt pl. ha környezetében koronavírusos beteg van, a közelmúltban külföldön, fertőzött területen járt stb.

 Az új koronavírussal kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei adnak információt a hét minden napján 24 órában ingyenesen hívható információs számukon: 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456

Vigyázzanak magukra, szeretteikre és cselekedjenek felelősen, mert csak közös erővel tudjuk leküzdeni a járványt!

Kéri Ibolya
elnök, MOHA