10 tény az ITP-ről

2019. 09. 23.

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány a nemzetközi ITP Figyelemfelhívó Hét alkalmából 2019. szeptember 23-27. között facebook kampányt indít, melynek célja, hogy felhívjuk a figyelmet az ITP (immuntrombocitopénia) betegségre, mely tízszer több embert érint, mint a hemofília, mégis kevesen hallottak róla.

2019. szeptember 23-27. között az ITP betegségre hívják fel a figyelmet a betegszervezetek világszerte az ITP Awareness Week keretein belül.

Az ITP (immuntrombocitopénia, immun- vagy idiopátiás thrombocitopéniás purpura) az egyik leggyakoribb autoimmun vérzési rendellenesség. Az autoimmun betegségekben a szervezet immunreakciót indít egy vagy több, látszólag jól működő szervrendszerrel szemben. Az ITP-ben a célpontok a vérlemezkék (trombociták).

Az ITP egy növekvő, de alig ismert egészségügyi probléma. Tízszer annyi embert érint, mint a hemofília, de a legtöbb ember (beleértve az egészségügyi szakemberek egy részét is) még sosem hallott róla. Bárkit érinthet, életkortól, nemtől, származástól függetlenül.

A vérlemezkék a véralvadásban játszanak fontos szerepet. Az ITP egy olyan betegség, amelyben a vérlemezkeszám alacsonyabb a szükségesnél, mert az immunrendszer idegenként azonosítja őket, így a lépben, májban, vagy egyéb módon lebontásra kerülnek.

A megnövekedett vérlemezke pusztulás mellett maga a termelődés is zavart lehet. A normális vérlemezkeszám 150 000 - 400 000/ml vér között van. Ha valakinél ez az érték 100 000/ml-nél alacsonyabb és nincs más oka, akkor azt ITP betegségnek szokták tekinteni. Ez egy kizárásos diagnózis, mert nem létezik pontos, egyértelmű módszer az ITP diagnosztizálására.

ITP-s betegeknél a kevés vérlemezke miatt nagyobb eséllyel alakul ki vérzés, ami különböző módokon jelentkezhet: orrvérzés, spontán véraláfutások, apró piros, lilás pontok (petechia, purpura) a bőrön megütés nélkül, nőknél rendkívül erős menstruációs vérzés formájában. Súlyosabb esetben a száj belsejében vérhólyagok jönnek létre, a vizeletben vagy székletben is megjelenhet vér, vagy ritkán agyi vérzések alakulnak ki.

Az ITP által okozott sebek a bőrnél mélyebbre hatolnak. A lila szín (az ITP színe) nem csak a zúzódások spontán vérzését szimbolizálja, hanem azt az érzelmi stresszt és szorongást, amit az ITP okoz a beteg lelkében.

Az ITP gyakran társul kimerültséggel, fáradtsággal és depresszióval, ami jelentősen rontja a betegek életminőségét. A fáradtság lehet a gyógyszeres kezelés mellékhatása, de okozhatja a citokin-, és szerotoninszintben bekövetkező változás is. A betegséggel kapcsolatos ismeretek hiánya miatt az ITP-s betegek gyakran érzik magukat magányosnak vagy elszigeteltnek.

A betegség kezelése a trombocitaszámtól, a tünetek súlyosságától, az életkortól, az életmódtól, és az egyéb kapcsolódó betegségektől függ. Vannak enyhe lefolyású esetek, amelyek idővel spontán gyógyulnak, ezek főleg gyermekkorban gyakoriak.

Az ITP bárkit érinthet, életkortól, nemtől, származástól függetlenül. Jóindulatú, gyógyítható vagy kezelésekkel hosszú távon egyensúlyban tartható betegség, de az egyes betegeknél a diagnózis felállítása, a kezelésekre adott válasz, az esetleges váratlan visszaesés egyénileg változó lehet.