A weboldal böngészésével Ön hozzájárul a sütik használatához.

Legyünk rossz gazdák! – Mielóma multiplex III

2014. augusztus 18.

Dr. Mikala Gábortól, a Szent László Kórház Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály főorvosától az előző beszélgetéseinkben megismerhettük a betegség különböző típusait, kitértünk annak jellemzőire és a gyógyszeres kezelésre. Ezúttal a gyógyszereken túl adható terápiákról: a őssejt transzplantációról és az életmódbeli szabályokról számolunk be.

 

Hogyan és milyen indikációs körben zajlik a csontvelő- ill. őssejtátültetés mielóma multiplex esetén?
Alapvetően kétfajta transzplantáció létezik – az egyik az autológ őssejtátültetés, melynek során saját őssejteket használunk. A beavatkozás lényege, hogy egy nagyon nagy dózisú kemoterápiás csapást kívánunk mérni a daganatos betegségre, és ezt tesszük elviselhetősé és jól tolerálhatóvá a saját őssejtek visszaültetésével. Ez egy 12-13 millió forintba kerülő rutinbeavatkozás, amelyet egy alkalommal támogat az OEP minden hatvanöt éven aluli, valamint bizottsági döntéshez kötve 65-70 év közötti páciens számára. Siker esetén két évet tesz hozzá az érintett életéhez – van, akinek sokkal többet, de átlagosan két-három évet. A másik átültetés során az őssejteket egy idegen személytől – akár a beteg testvérétől, de adott esetben nem is rokontól nyerjük. Ez az un. allogén őssejt-átültetés, ami egy rendkívül kockázatos beavatkozás. A műtétet követő egy éves halálozás aránya megközelíti a 30 %-ot – tehát három páciensből egy ember meghal egy éven belül – ám a betegek mintegy 20 %-ánál végleges gyógyulást eredményez a beavatkozás. Rendkívül veszélyes volta miatt általában 55 év alatti, jó általános állapotban lévő pácienseknek javasolt, és nekik sem első választásként, hanem az autológ átültetés után második lehetőségként, amennyiben rendelkezésünkre áll egy jó donor.

Az allogén őssejtátültetés egyrészt segít olyan módon is, mint az autológ – tehát megerősíti a beteg szervezetét, másrészt azt eredményezi, hogy a páciens megkapja egy másik, egészséges ember immunrendszerét, igaz, annak minden nyűgével, de létrejöhet az a daganatellenes immunválasz, amire valamiért a beteg saját immunrendszere nem képes.

Miért korhoz kötött az autológ őssejtátültetés?
A tapasztalat azt mutatja, hogy a 70 éven felüli betegek nem jól viselik ezt a beavatkozást, esetükben súlyos mellékhatások lépnek fel – döntően gyomor- és bélrendszeri mellékhatások, krónikus hasmenés és nagy fokú fogyás, legyengült állapot. Külföldön sem javasolt 70 év felett ez az eljárás, sőt számos európai országban szigorúbban veszik a hatvanöt éves korhatárt, mint nálunk. Hetven éves kor felett egyéb terápiák előnyösebbek lesznek a páciens állapotára nézve, mint a transzplantáció.

Teljes cikk: http://www.varoszoba.hu/cikk/legyunk_rossz_gazdak_mieloma/

Vissza

NEMZETKÖZI ERNYŐSZERVEZETEINK