A weboldal böngészésével Ön hozzájárul a sütik használatához.

Új támogató csoport hajas sejtes leukémiás betegeknek

2016. augusztus 30.

A MOHA szeptemberben, a rosszindulatú vérképzőszervi betegségek hónapjában új támogató csoportot indít hajas sejtes leukémiás betegeknek és hozzátartozóiknak Prof. Dr. Demeter Judit fővédnökségével. Minden kedves beteget, hozzátartozót és érdeklődőt szeretettel várunk! Bővebb információ: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +36-20-439-8645

 

A hajas sejtes leukémiát első ízben Berta A. Bouroncle írta le 1958-ban. A betegség szokatlan nevét annak köszönheti, hogy a kóros sejtek felszínén rövid nyúlványok vannak, amelyek a mikroszkópban hajhoz hasonlóan néznek ki.

A hajas sejtes leukémia a B-limfociták egy lassan előrehaladó rosszindulatú megbetegedése. A betegség a mérsékelt malignitású (mérsékelt rosszindulatúságú) nem-Hodgkin limphomák, ill. a krónikus leukémiák (fehérvérűségek) közé tartozik.

Leginkább 40 és 60 éves kor közti felnőttekben fordul elő a betegség, férfiakban valamivel gyakrabban, mint nőkben. Gyermekkorban ez a betegség nem fordul elő. Magyarországon évente kb. 18-20 új megbetegedéssel számolunk.

A hajas sejtes leukémiás beteg egy részében a betegségnek csak kevés tünete van és a beteg nem szorul azonnali kezelésre. Az orvos kezdetben rendszeresen ellenőrzi a vérsejtszámokat és csak akkor javasol kezelést, ha ez szükségessé válik. Azoknál a betegeknél, akiken a hajas sejtes leukémia panaszokat okoz, gyógyszerek segítségével próbálják meg a daganatos sejteket elpusztítani és a betegségtüneteket csökkenteni.

Vissza

NEMZETKÖZI ERNYŐSZERVEZETEINK