A weboldal böngészésével Ön hozzájárul a sütik használatához.

Hány töltény van a hatlövetűben? – Mielóma multiplex II.

2014. augusztus 11.

A mielóma multiplex nevű betegség természetéről, különböző típusairól és komplex terápiájáról kérdeztük dr. Mikala Gábort, a Szent László Kórház Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály főorvosát. Beszélgetésünkből cikksorozatot készítettünk – ebben az írásban a gyógyszeres kezelésről tájékozódhatnak kedves olvasóink.

 

Befolyásolja-e a terápia kiválasztását és sikerességét, hogy a 7-8 féle, eltérő sebességű mielóma multiplex közül melyikben érintett a páciens?
A terápia sikerességét alapvetően két szempont alapján ítéljük meg – az egyik, hogy milyen mennyiségben tudjuk a kezeléssel elpusztítani a daganatos sejteket, a másik pedig, hogy miután a lehető legteljesebb mértékben kipusztítottuk, mennyi idő múlva tér vissza a betegség. A mielóma multiplex ugyanis ma még nem gyógyítható meg teljesen, majdnem mindenkinél visszatér, de hogy ez hónapok, vagy évek alatt következik be, attól függ, a megmaradt daganatsejtek milyen gyors szaporodási tulajdonságokkal rendelkeznek. Ennek megfelelően létezik "békés", és "gonosz" mielóma.

Diagnosztikus eljárásokkal ki tudják mutatni azt, hogy melyikről van szó, vagy a terápia hatásosságának tükrében derül ez ki?
Diagnosztikus eljárásokkal kimutatható, hogy az említett 7-8 alosztály közül melyik típusba tartozik egy adott mielóma multiplexes megbetegedés. Így egyfajta jóslatot is adhatunk, hogy mi várható. Ha nincsenek gonosz genetikai eltérések a mielóma sejten belül, és a páciens általános egészségi állapota is jó – tehát nem szenved pl. akár egy vagy még inkább több egyéb krónikus betegségben és nincs hiányállapot sem szervezetében – akkor a kórlefolyás 7-8 év lehet. Ha különösen jól reagál a kezelésekre a páciens, akkor tíz éven túli túlélésre is esélye lehet. Ha azonban valakinek gonosz genetikai konstellációjú mielóma betegsége van, akkor a világon mindenhol max. 3 éves túlélést biztosíthatunk számára a terápiákkal – ezért is fontos a folyamatos kutatás-fejlesztés ezen a területen. Reményeink szerint ha felfedeznék az agresszív mielóma ellen hatásos terápiát, az a betegség békés formájának túlélését is tovább növelné. A békés mielómával már ma is egy krónikus betegséggel való együttélés szintjén lehet élni a kórkép felismerése után még akár több, mint 10 évet a korszerű gyógyszereknek és gyógyszer-kombinációknak köszönhetően, viszonylag kevés mellékhatás árán.

A jelenleg legkorszerűbb gyógyszerek azért segítenek az agresszív mielóma multiplexben szenvedő betegeknek is?
Egyértelműen segítenek, a probléma ugyanakkor, hogy ez a forma mindenképpen gyorsabb lefolyású. A daganatsejtek gyorsan megtanulnak együttélni a gyógyszerekkel és adásuk ellenére szaporodni, hiába váltogatjuk és kombináljuk a rendelkezésre álló készítményeket. Ugyanezek a terápiák a békés természetű mielóma esetében több éven át tartó jó állapotot eredményezhetnek.

Említette Főorvos úr, hogy az is számít, milyen körülményeket teremtünk a daganatos sejteknek a szervezeten belül. Ez azt jelenti, hogy a túlélés és az életminőség szempontjából az sem mindegy, hogy milyen általános fizikummal rendelkezik az ember?
Egyértelműen számít. Segít pl., ha az adott személynek nincsenek hiányállapotai – nincs vitamin- vagy mikrotápanyag-hiánya, táplálkozási, felszívódási zavara, amitől a szervezet nem optimálisan működik. Fontos az egyensúly, hogy a szervezet kontrollálni tudja a betegséget. Egy példával megvilágítva az imént említett szempont jelentőségét: a mielóma fészkeket képez a csontvelőben. A csont pusztulása gyors, épülése ellenben lassú folyamat – az egyiket hetes, a másikat hónapos ciklusokban hajtja végre a szervezet. Amennyiben azonban valakinek Kalcium és D vitamin hiánya van – márpedig Magyarországon télen mindenki D-vitamin hiányos – akkor a mielóma progressziója is rossz irányba billen – intenzívebben tudja kifejteni a csont törékenységére gyakorolt hatását.
A speciális diéták, melyekkel egyes betegek kiéheztetik magukat, szintén rendkívül károsak mielómában. A legyengült állapot a daganat nagyfokú szaporodásához vezet, mert nem megfelelő a szervezet daganatellenes védelme. Ennek jelentőségét mutatják a külső donoros csontvelő-átültetésben részesült mielóma multiplexes pácienseknél az olyan esetek, mikor a beavatkozás ellenére visszatér betegségük – mert ez sajnos előfordul – és attól lesznek mégis jobban, hogy az eredeti donortól fehérvérsejteket ültetünk át szervezetükbe. A donortól származó fehérvérsejtek megtámadják a mielómát és el tudják pusztítani a daganatos sejteket. Ma még nem tudjuk, hogy miért, de a mielóma multiplexes betegek immunrendszere önmagában csak tolerálja a mielómát, de nem pusztítja el a daganatos sejteket.

Teljes cikk: http://www.varoszoba.hu/cikk/hany_tolteny_van_a/

Vissza

NEMZETKÖZI ERNYŐSZERVEZETEINK