A weboldal böngészésével Ön hozzájárul a sütik használatához.

„A rákgyógyítás eszköze fehér vagy fekete”

2014. január 10.

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) szeptember 12-én tartja orvos-beteg találkozóját a Limfóma Világnap alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkárságán. A rendezvény fővédnöke Dr. Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár és az esemény fókuszában a bizonyítékokon alapuló orvoslás áll. Szó lesz az orvos-beteg kapcsolatról, a hiteles tájékoztatás kapcsán a média szerepéről, a védőoltások kérdéséről, de még a külföldön elérhető ellátás és a magyarországi gyakorlat közötti különbségekről is szó esik majd a meghívott orvosszakértők előadásaiban. A részletekről Kéri Ibolyát, a MOHA elnökét, a rendezvény háziasszonyát kérdeztük.

 

Örömmel számoltunk be idén nyáron a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány megalakulásáról, és arról, hogy kik számára, milyen szándékkal hozták létre. Említette, hogy a MOHA első nagyszabású rendezvénye a Limfóma Világnap lesz. Mire számíthatnak a program iránt érdeklődők?
Ez az alapítvány első saját szervezésű, nagyszabású rendezvénye, de más keretek között már korábban is találkozhattak velem a betegek Limfóma Világnapon, Mielóma Információs Napon, egyéb betegedukációs rendezvényeken. Szervezőként, háziasszonyként tehát nem most debütálok, számos hasonló rendezvény tapasztalata van mögöttem. Szeptember 12-én, pénteken a MOHA szervezésében Limfóma Világnapot tartunk, melynek fókuszában idén a bizonyítékokon alapuló orvoslás áll.

Miért ezt a témát választották?
A médiában szinte folyamatosan hallunk a különböző alternatív gyógymódokról – csodateákról, csodavizekről, csodakapszulákról – és úgy gondoljuk, hogy ezzel a dömpinggel szemben a tudománynak is határozottan szüksége van a reklámra. A különbség a bizonyítékokon alapuló orvoslás és az alternatív megközelítés között az, hogy előbbi esetében az orvos olyan diagnosztikai eljárásokat, terápiákat, gyógyszereket alkalmaz, melyek hatékonyságát tudományos bizonyítékok igazolják, számszerűsített klinikai vizsgálatok állnak rendelkezésre. Ezzel szemben a nem bizonyított gyógymódok hatásosságát csupán városi legendák "támasztják alá" és persze azok a gátlástalan reklámok, amelyekre a cégek nem sajnálják a pénzt. Az úgynevezett étrendkiegészítők, gyógytermékek piaca milliárdos üzlet, ezt ne felejtsük el, a betegek pedig minden pénzt megadnak a gyógyulás reményében – hát még a hozzátartozók.

Miért fordulnak a betegek az alternatív gyógymódokhoz?
Számos oka van annak, hogy valaki miért fordul ilyen kiegészítőkhöz, de az biztos, hogy az egyik éppen az intézményes ellátás hiányossága. A rosszindulatú megbetegedés lelki terhével küzdve sokat jelent az, ha a zsúfolt kórházi folyosó helyett egy kellemes, barátságos helyen fogadnak minket, ahol halk zene duruzsol a háttérben. Úgy érezheti a beteg, hogy ő a legfontosabb, minden figyelem rá összpontosul. Ez így is van, de meg is fizeti az árát – pénzben és sajnos gyógyulásban egyaránt. Sokan úgy állnak ehhez a kérdéshez, hogy próba szerencse, ártani biztos nem árt, de ez nem így van. Rosszindulatú betegséggel való küzdelem esetén fokozottan érvényes az a mondás, hogy aki időt nyer, életet nyer. Aki kerülőutakat választ, áldoktorokhoz fordul, az a valódi gyógyítás idejéből veszteget el értékes heteket, hónapokat. Az elmúlt tíz évben többször megtapasztaltam, hogy mire a beteg visszatérne kezelőorvosához, addigra késő, már nincs segítség, a kór elhatalmasodott és már a korábban szóba jöhető kezelések sem segíthetnek. A közelmúltban a médiumokban is nyomon követhettünk ilyen szomorú esetet. Híres emberek kapcsán felmerül a mintakövetés – rossz üzenet, ha valakiről tudvalevő, hogy elutasítja a bizonyítékokon alapuló orvoslás eredményeit és kuruzslókhoz fordul.

Ugyanakkor ha jól tudom, Önök utána is járnak a legnépszerűbb alternatív gyógymódok eredetének.
Civil szervezetként kifejezetten a bizonyítékokon alapuló orvoslás mellett vagyunk elkötelezettek, de ez nem azt jelenti, hogy értelmes párbeszédre ne lennénk hajlandóak. A Limfóma-Mielóma Klubban is sokszor esett már szó különböző alternatív gyógymódokról: leginkább azok veszélyeire hívtuk fel a betegek figyelmét. Az nem megoldás, hogy nem beszélünk róla, hiszen a betegek, akik próbálnak mindent megtenni gyógyulásuk érdekében, úgyis felkeresik ezeket a "gyógyítókat". Sokszor hozzátartozóik nyomásának hatására próbálják ki az ilyen készítményeket, de ismeretes a betegek közötti "presztizsfogyasztás" jelensége is. Még a kevésbé tehetős betegek is igyekeznek lépést tartan a betegtársakkal és beszerezni az éppen divatos kiegészítőket. Beszélni tehát kell ezekről, akár a klubban, akár a kezelőorvossal, de nem szabad elfelejteni: a rákgyógyításban valami vagy fekete, vagy fehér. Jared Diamond élettanprofesszortól idéznék, aki szerint: "Valójában nincs olyan, hogy alternatív orvoslás; csak olyan orvoslás van, ami működik és olyan, ami nem... Nincs alternatív pszichológia vagy anatómia, vagy idegrendszer, mint ahogy Londonnak sincs alternatív térképe, amely megengedné, hogy Chelsea-ből úgy jussunk el Battersea-be, hogy közben nem kelünk át a Temzén."

Teljes cikk: http://www.varoszoba.hu/hirek/a-rakgyogyitas-eszkoze-feher-vagy-fekete/

Vissza

NEMZETKÖZI ERNYŐSZERVEZETEINK