A weboldal böngészésével Ön hozzájárul a sütik használatához.

A csontvelő hívatlan lakója – Mielóma multiplex I.

2014. augusztus 07.

A mielóma multiplex nevű betegség természetéről, különböző típusairól és komplex terápiájáról kérdeztük dr. Mikala Gábort, a Szent László Kórház Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály főorvosát. Beszélgetésünkből cikksorozatot készítettünk – az első rész a kórkép jellemzőiről, a második a gyógyszeres kezelésről, a harmadik az ezen túl adható terápiákról: a őssejt transzplantációról és az életmódbeli szabályokról szól.

 

 

Mit jelent ez a betegség, hogyan és miért alakul ki az érintettek szervezetében?
A mielóma multiplex a plazmasejtek betegsége, mely a csontvelőben manifesztálódik. A plazmasejtek az immunrendszerhez tartoznak. Alapvető feladatuk, hogy ellenanyagokat termeljenek a szervezetbe behatoló kórokozók kivédésére. Ezek az ellenanyag termelő sejtek alapvető jelentőséggel bírnak az immunrendszer működésében. A mielóma multiplex ezeknek a sejteknek a daganatos elfajulása. Maguk a daganatos sejtek mai tudásunk szerint a nyirokcsomóban alakulnak ki, innen költöznek a csontvelőbe és aztán itt terjednek szét. A betegség lefolyása nagyon lassú, évek kellenek, míg kialakul. Akár évtizedeket is igénybe vehet, míg jelentkeznek a tünetek.

Mik az első tünetek?
Első megjelenési formája a monoklonális gammopátia, amely önmagában egy jóindulatú betegség, a mai tudásunk szerint évi egy százalékos esély van arra, hogy rosszindulatú betegséggé alakuljon át. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy negyven éves embernél alakul ki ez a kórkép, aki ugyanakkor még negyven évig él, kb. 40-50 % esélye van arra, hogy kialakuljon a mieloma multiplex szervezetében.

A következő megjelenési forma egy átmeneti forma, mikor a jóindulatú monoklonális gammopátia már elindult a mielómává válás útján, tehát már rosszindulatú jeleket mutat a betegség, de a szervezetet még nem károsítja. Ennek az állapotnak "parázsló" mielóma a neve. Ez a stádium is hosszú éveken keresztül fennmaradhat. Esetleg egy gyorsult süllyedés vagy egy kis csontritkulás hívhatja fel a figyelmet arra, hogy a beteg szervezetében valami kedvezőtlen folyamat indult el, ezek azonban nem specifikus tünetek és a páciens tünet- és panaszmentes.

Teljes cikk: http://www.varoszoba.hu/cikk/a_csontvelo_hivatlan_lakoja/

Vissza

NEMZETKÖZI ERNYŐSZERVEZETEINK